Centar za defektologiju ArtemidaA kao pocetak svega...

Artemida Centar je osnovan još davne 2002.godine kao prvi Centar u Nišu i okolini koji se bavio problematikom rehabilitacije dece sa poteškoćama u razvoju.

Počeli smo u ul. Vojvode Tankosica u blizini Doma zdravlja. Radili smo individualnu rehabilitaciju dece sa različitim poremećajima u razvoju, najpre elemente iz autisticnog spektra, disharmoničnog razvoja, razvojnih poremećaja, telesnih smetnji i govornih smetnji. Nasi saradnici su bili defektolozi različitih spesijalnosti i to:logopedi, surdoaudiolozi, tiflolozi, somatopedi, ologofrenolozi, dečiji psihijatri, psiholozi i pedijatri... Nasi pacijenti nisu bila samo deca iz Nišaa, već iz čitavog JI dela Srbije.

Način rada je ostao isti i onda kada smo nas Centar preselili u ul. Vojvode Gojka,gde smo ostali naredne dve godine.

S vremenom, i sa iakustvom koje smo sticali, bilo je neophodno nesto menjati u načinu rada, pa se Centar za defektologiju Artemida preselio na adresu u ul. Takovska gde smo poceli da sprovodimo i grupnu terapiju kod one dece za koju smo mislili da ce dati bolje rezultate.

Broj dece sa elementima iz autističnog spektra, sa autizmom se povećavao. Roditelji su veoma rano trazili pomoć u nasem Centru, ne čekajuci da dete "poraste", što je ukazivalo na to da su bili spremni da prihvate pruženu pomoć, ne odbijajući je...

Naš centar se dalje širio i to na svim lokacijama gde su se nalazili i vrtići Meda. Tako da danas radimo na jos tri lokacije u ul.Đerdapskoj,Mije Petrovica i Svetosavskoj, da bi smo omogucili roditeljima lakšu komunikaciju. U vrtićima Meda sprovodimo inkluzivni sistem obrazovanja dece sa poteškocama u razvoju sa zdravom decom, a pored toga radimo individualnu rehabilitaciju koja je deci neophodna, zavisno od razvojnog problema koji imaju.

Broj naših saradnika se povećavao iz godine u godinu, na žalost povećavala se i potreba za njima. Ima roditelja koji imaju nerealne strahove, tako da dovode decu sa najmanjom sumnjom "da nesto nije u redu". Takve roditelje ohrabrujemo, sa smernicama za dalje ophođenje sa detetom, i sa rečima podrške u njihovom daljem odrastanju. Nerealan strah je prisutan kod jednog broja roditelja, ali ponekad je bolje i to, nego zanemariti evidentan i očigledan problem kojeg roditelji "ne prihvataju".

O metodama rada u centru Artemida, govoriće i pisati nasi strucni saradnici.

Za bilo koju vrstu pomoći u delokrugu nasih aktivnosti, dragi roditelji, stojimo vam na raspolaganju!

Naš je cilj i zadatak BRIGA O DECI BEZ RAZLIKE, i na tome uspešno radimo, evo, već čitavih 17 godina.